Lokale prosjekter & aktiviteter
Combatants for Peace gjennomfører en rekke prosjekter med sikte på å bygge et fredelig palestinsk-israelsk aktivistfellesskap, trene på ikkevoldelig handling, utvikle ledere, samt fremme felles forståelse gjennom utdanningsprogrammer. De fokuserer også på feltaktivisme for å forsvare palestinske menneskerettigheter, blant annet ved å beskytte sivile, gjenoppbygge hjem og sikre grunnleggende ressurser. Videre arrangerer de felles minneseremonier for å hedre ofre på begge sider i konflikten, sørge sammen og slik skape forsoning og gjensidig forståelse.
Lederutvikling
-
CfP bygger et stadig voksende fellesskap av palestinske og israelske aktivister som vil være en modell for fredelig sameksistens, basert på fullstendig likeverd mellom israelere og palestinere, verdighet, respekt og demokrati. De binasjonale regionale aktivistgruppene er kjernen i CfP-bevegelsen: De bygger et fellesskap som jobber for å gjøre slutt på okkupasjonen og realisere bevegelsens felles verdier. Aktivister fra israelske og palestinske byer samarbeider om å adressere lokale behov og problemer.
Det finnes tre primære regionale grupper: Den nordlige, den sentrale, og den sørlige gruppen. I den nordlige gruppen er deltakerne fra den israelske byen Tivon og den palestinske Al Aqabah. I den sentrale gruppen samarbeider israelere fra Jerusalem med palestinere fra Betlehem og Jeriko/Ariha, og israelere fra Tel Aviv med palestinere fra Ramallah, Nablus og Qalqilya. Og i den sørlige gruppen er israelerne fra Beer Sheva og palestinerne fra Hebron.
I tillegg har CfP flere binasjonale grupper på regionalt nivå, inkludert teatergruppen, en kvinnegruppe og en nylig dannet ungdomsgruppe. CfP har også en unik israelsk gruppe som fokuserer på medier og den offentlige opinionen om okkupasjonen i Israel.
-
Ikkevold er et kjerneprinsipp i CfP-bevegelsen. Mange av grunnleggerne og medlemmene vendte seg til ikkevold etter å ha vært aktive deltakere i voldssyklusen. Medlemmenes vei til ikkevold ble inspirert av studier av Nelson Mandela, Gandhi, Dr. Martin Luther King Jr. og borgerrettsbevegelsen, samt personlige erfaringer med traumer fra vold, tap av nære, omsorg for framtiden til egne barn og familier, og en gjenkjennelse av felles menneskelighet. CfP vektlegger betydningen av å knytte seg til andre ikkevoldelige freds- og frigjøringsbevegelser for læring og utveksling. Siden juli 2016 har de organisert formell trening i ikkevoldelig aktivisme, inkludert workshops for å utdanne fremtidige trenere innen ikkevold i egne lokalsamfunn.
-
Kvinnegruppen i CfP, etablert av tjue israelske og palestinske kvinner, fungerer som et vitalt forum for å utforske og adressere kjønnsspesifikke problemstillinger som ofte overses i konflikten. Gjennom kreative og kunstneriske uttrykk kjemper denne binasjonale og tverrregionale gruppen mot okkupasjonen. Medlemmene møtes regelmessig, både i felles og nasjonale settinger, for å dele personlige historier, støtte hverandre, og delta i kollektiv aktivisme. De leder frihetsmarsjer og planlegger kampanjer som tar for seg kjønnsaspekter ved okkupasjonen, understreker kvinners unike rolle i å lege konflikten, og fremmer kvinners evne til mestring og kontroll.
-
"Frihetsskolen" er et seks måneders utdanningsprogram for israelske unge voksne mellom 20 og 25 år, designet for å styrke dem til å bli aktivister og utdannere som jobber mot okkupasjonen og for et likt og rettferdig samfunn i Palestina og Israel. Programmet, som startet i 2020, tilbyr deltakerne bofellesskap, utdanningsforelesninger, turer, og muligheten for fire måneders praksisplass i en valgt ideell organisasjon, samt ukentlig frivillig arbeid i NGOer som håndterer konflikten. Gjennom personlige vitnesbyrd understreker tidligere deltakere programmets unike mulighet til dyp læring og politisk aktivisme.
-
CfP bruker "teater for de undertrykte", utviklet av Augusto Boal på 1960-tallet, for å skape dialog mellom utøvere og publikum, og for å utforske og utfordre fellesskapets oppfatninger om konflikten. Denne metoden gjør publikum til tilskuere som også selv er aktører og kan gripe inn i handlingen. Som alt annet i CfP er teatergruppen binasjonal og ledes av likestilte palestinere og israelere. Den framfører originalskuespill som formidler budskapet om ikkevoldelig motstand mot okkupasjonen. Gjennom disse forestillingene, som kan finne sted på gater, i landsbyer, ved kontrollpunkter eller foran bosetninger, fremmer CfP personlig og politisk transformasjon.
Utdanningsprogram
-
Husmøtene er hjertet i CfP-bevegelsen. Der møtes israelere og palestinere, vanligvis i private hjem, og får høre representanter for «den andre siden» fortelle sine personlige historier, om veien fra sorg, frykt, hat og hevntrang – til forståelsen av at «de andre» har opplevd det samme. Når de kjenner seg igjen i hverandre, skjer en forvandling. «Fienden» blir medmennesker, det oppstår forsoning og ønske om dialog og samarbeid Gjennom slik transformasjonsfortelling viser de at endring er mulig, både personlig og politisk. Møtene tar sikte på å bryte ned demonisering og dehumanisering, som forsterker segregering, og å fremme forståelse og solidaritet på tvers av konfliktlinjer, mot okkupasjonen.
Transformerende historiefortelling brukes også i møte med politiske eller internasjonale delegasjoner. Når israelske og palestinske aktivister fra CfP står skulder ved skulder i solidaritet mot okkupasjonen, er publikummere på begge sider i stand til å forstå virkeligheten dypere – og anerkjenne lidelsen som okkupasjonen påfører alle.
-
CfP arrangerer møter der aktivister deler sine historier med israelske ungdommer før de skal starte sin militærtjeneste. Ofte er dette ungdommenes første møte med en palestiner eller med en israeler som velger å avstå fra vold og heller vil samarbeide med «fienden» i fred. For mange er det første gang de eksponeres for den andre siden av krigen, okkupasjonen og konflikten. Målet er å opplyse om okkupasjonens virkninger og vise at det finnes en annen vei. Programmet når ut til flere tusen israelske tenåringer årlig.
-
CfP tilbyr ulike former for møter med aktivister i Israel og Palestina, inkludert 90-minutters talearrangementer, private møter, halv- eller heldagsturer til forskjellige områder med fokus på konfliktsaker, og en 10-dagers gruppetur. Aktivitetene er utformet for å dele personlige historier og gi innsikt i konflikten.
-
De fleste israelere har aldri vært på Vestbredden, annet enn eventuelt som soldater. Det bidrar til å styrke negative stereotypier og et syn på palestinere som er preget av militarisme og nasjonalisme. CfP arrangerer 5-6 timers utdanningsturer for israelere til Vestbredden for å gi et innblikk i palestinsk kultur og palestineres liv under okkupasjonen, utfordre stereotype oppfatninger og fremme forståelse og fred. Turene ledes av både israelske og palestinske medlemmer. De går til ulike områder på Vestbredden, blant annet Betlehem, Jeriko, Nablus eller Øst-Jerusalem. Noen av dem fokuserer på et spesielt tema, som for eksempel hvilken miljøpåvirkning okkupasjonen har.
-
"Learning Peace"-seminarene har som mål å opplyse det israelske samfunnet om virkningene av Israels lover og politikk på det palestinske samfunnet, gjennom foredrag fra aktivister, akademikere og eksperter på jus og folkerett. Disse seminarene adresserer temaer som "Nasjonalstatsloven" og dens innvirkning på palestinerne og på konflikten, eller for eksempel Israels politikk i C-områdene på Vestbredden. Hvert møte avsluttes med at to CfP-aktivister forteller sine personlige historier om overgangen fra vold til ikkevold.
-
"Frihetsskolen" er et seks måneders utdanningsprogram for israelske unge voksne mellom 20 og 25 år, designet for å styrke dem til å bli aktivister som jobber mot okkupasjonen og for et likeverdig og rettferdig samfunn i Palestina og Israel, og til å lære opp andre i dette arbeidet. Programmet startet i 2020. Det tilbyr deltakerne bofellesskap, utdanningsforelesninger, turer, og muligheten for fire måneders praksisplass i en valgt ideell organisasjon, samt ukentlig frivillig arbeid i NGO-er som håndterer konflikten. Gjennom personlige vitnesbyrd understreker tidligere deltakere at programmet har gitt dem en unik mulighet til dyp læring og politisk aktivisme.
Felt-aktivisme
-
Det har vist seg å være vanskelig å rekruttere ungdom inn i fredsbevegelsen, fordi segregasjonen mellom israelere og palestinere stadig forsterkes, den generelle høyredreiningen i Israel tiltar, og blant palestinerne vokser håpløsheten. De unges tro på mulighet for fred svinner. For å motvirke dette har CfP opprettet en ungdomsgruppe for tenåringer mellom 13 og19 år. Veiledet av voksne mentorer fra bevegelsen vil denne gruppen lære ungdommene å dele sine historier, bygge bærekraftige relasjoner på tvers av konfliktlinjer, utfordre deres oppfatninger om offerrollen, og styrke dem til å kreve likhet, rettferdighet og fred.
-
CfP motarbeider aktivt den israelske hærens praksis med å rive ned palestinske landsbyer, hjem og skoler på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. De arbeider for å beskytte landsbyer og gjenoppbygge ødelagte bygninger. Jordandalen er særlig utsatt for slik ødeleggelse. Der kan heten være uutholdelig, og der må man ofte også gjenoppbygge skur som gir dyrene skygge.
-
CfP samarbeider med Machsom Watch, Taayush og andre menneskerettighetsgrupper i «Jordandal-koalisjonen», som beskytter befolkningen i Jordandalen mot vold fra både bosettere og Israels hær, mot nedriving og fordrivelse. De eskorterer gjetere, beskytter jordbruksfellesskap, og fører saker i offentligheten og mot militære og sivile israelske myndigheter, på vegne av sivilbefolkningen. De har også kjempet mot menneskerettighetsbrudd, bygget lekeplasser og støttet landsbyer på ulike måter. Aktivistene trenger støtte til reisekostnader, advokatutgifter og midler til dokumentasjonsutstyr.
-
CfP samarbeider med lokale palestinske samfunn på Vestbredden for å plante oliventrær, som støtte mot bosetningsekspansjon. De har jobbet sammen med "Rabbis for Human Rights" for å plante trær på jord eid av palestinske bønder, og selv om militæret har fjernet de nyplantede trærne, har aktivistene returnert for å plante dem på nytt. Dette arbeidet støtter bøndene i å holde stand mot konfiskering av land nær bosetninger. I tillegg organiserer CfP solidaritetsdager under olivenhøsten for å beskytte bøndene fra vold og gi dem tilgang til sine egne marker.
-
Hver israelsk bosetning – bygget med eller uten tillatelse fra den israelske regjeringen – blir umiddelbart koblet til vannettet og forsynt med rennende vann. Men mange palestinske landsbyer på de samme stedene er ikke koblet til rennende vann og blir systematisk nektet tilgang til vann. Dette bidrar til å fordrive palestinerne for å gjøre plass for utvidelse av bosetningene, frata palestinere grunnleggende menneskerettigheter og tvinge dem bort fra landet sitt. Derfor leverer CfP vann til palestinske landsbyer på Vestbredden, som en del av det bredere arbeidet for å bekjempe urettferdighet og etnisk rensing, og støtte palestinske samfunn som lever under vanskelige forhold.
-
Aktivister fra CfP har bygget fire lekeplasser på Vestbredden, inkludert i beduinsamfunnene Fasail og Auja Der lever barna under okkupasjonens konstante trussel om vold og om riving av hus og skoler. Målet med lekeplassene er å tilby disse barna et trygt og komfortabelt sted å leke. Dette arbeidet styrker solidaritet og menneskelig forbindelse mellom israelske og palestinske samfunn.
-
CfP delte ut over 50 skolesekker med skolemateriell til barn i beduinsamfunn i Jordandalen for skoleåret 2018/2019. Disse barna, som bor i "Område C" under full israelsk kontroll, mangler grunnleggende skoleutstyr. Aksjonen støtter barnas rett til utdanning under vanskelige forhold.